POKEC Z PELOTONU – 10 tipů, jak se připravit na závod

Autor

Rozálie Kuchařová (22 let) je mladá talentovaná závodnice, studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, která propadla kouzlu horské cyklistiky a spojila ji se svou další vášní – lyžařským orientačním během. Aktuálně závodí v disciplíně zvané MTBO. V letošní sezóně se také postaví na tratě seriálu KOLO PRO ŽIVOT. 

POKEC Z PELOTONU – 10 tipů, jak se připravit na závod

Rozálie, co znamená zkratka MTBO a jak bys tento sport charakterizovala? 

Orientační závody na horských kolech (z anglického originálu Mountain Bike Orienteering zkráceně MTBO) jsou stále populárnější alternativou klasického orientačního běhu i klasických závodů horských kol (MTB). Podstatou je spojení jízdy na horském kole s orientací v neznámém terénu. MTBO používá oproti klasickému orientačnímu běhu zjednodušené mapy. Závodník na kole nepotřebuje vidět tolik detailů – o to zásadnější je pro něj znázornění průjezdnosti cest. Rozdíl v rychlosti jízdy na úzké pěšině a po asfaltové silnici je totiž významný. Závodníci při něm na horském kole za pomoci mapy a buzoly absolvují trať v terénu určenou startem, kontrolami a cílem. Závodník se během svého výkonu pohybuje po cestách a stezkách terénem, jízda mimo ně je zakázána, není-li pořadatelem určeno jinak. Cílem výkonu je absolvování závodní tratě v minimálním čase. Stejně jako v ostatních odvětvích i v MTBO se závodí v různých disciplínách (sprint 20–25 minut, middle 50–55 minut, long 105–115 minut, mass start 75–85 minut) a zúčastnit se můžete i štafetových závodů. 
 

Proč sis vybrala právě MTBO a odkdy se mu věnuješ? 

Začalo to na základní škole, kde jsme se v první třídě potkaly dvě Rozárky. V té době to jméno nebylo moc obvyklé. Možná i proto se z nás staly kamarádky. Já chodila na gymnastiku, plavání a lezení. Druhá Róza běhala orienťák. Stále mi líčila, jak je běhání s mapou skvělé. Tak jsem s ní na pár tréninků šla a už jsem u toho zůstala. Všechny sporty mě bavily, měla jsem i hodně pěkných umístění, ale postupem času se nedaly časově zvládat. Musela jsem si vybrat. Vyhrál orientační běh. Každý rok jsme jezdili na 14denní tábor Silva o camp, kde jsme s sebou měli i horská kola, na kterých jsme jezdili na mapové tréninky v orientačním běhu. Jeden trénink byl vždy v MTBO, do té doby pro mě úplně neznámém sportu. Velice mě to bavilo. V období puberty mě z běhání začala bolet kolena, ale nechtěla jsem se tohoto sportu vzdát. Vždyť ten les tak krásně voní! Tak jsem se postupně začala více věnovat MTBO a zároveň i LOBu (lyžařský orientační běh). Přes zimu jsem závodila na běžkách a zbytek roku na kole. V obou sportech od roku 2017 na reprezentační úrovni. Ráda jsem tyto sporty kombinovala. Po nástupu na vysokou školu a přechodu do kategorie elite jsem si ponechala pouze MTBO a běžky už jen jako tréninkový doplněk.

Nicméně letos budeš závodit i v rámci seriálu KOLO PRO ŽIVOT. Jaké závody jsi vybrala a co tě k tomu vedlo?  

Zatím mám v plánu závod v Mladé Boleslavi a vybrala jsem si ho, protože mi teď skvěle zapadl do tréninkového plánu a beru ho jako dobrou přípravu i pro naše MTBO závody. Terén je dynamický, rychlý a těším se na pověstné stoupání na zříceninu Zvířetice a skvělou atmosféru. 

10 tipů od Rozálie, jak se připravit na závod - JAK A V ČEM NEPODCENIT PŘÍPRAVU

 

  1. Večer před závodem připravit kolo.
  2. Nachystat a zabalit věci.
  3. Dát si dobrou večeři, nějakou dobrůtku.
  4. Myslet na kvalitní spánek.
  5. Nepodcenit snídani.
  6. Načíst si trasu a profil.
  7. Vyzvednout a připevnit startovní číslo.
  8. Rozjet se před závodem – rozjetí je důležité.
  9. Zkontrolovat, jestli mám vše (kolo, pití, helma, gely…).
  10. Dorazit včas na start! Pohoda před startem je dobrý základ.
Aneta Hovorková - Seriálem KOLO PRO ŽIVOT vše začalo
Autor

Anetě je 20 let a můžeme ji oprávněně zařadit do kategorie profesionálních cyklistek. V rámci seriálu Kolo pro život vyhrála 2. místo v kategorii PRESTIGE TROPHY MARATHON (TRASA B), ženy 17–29 let. Cyklistice se věnuje asi od 14 let. Nejprve jezdila jako doprovod táty a bráchy, kteří seriál KPŽ objížděli, ale pak se sama postavila na start. Zisk titulu mistryně ČR v maratonu do 23 let jí otevřel mnoho nových příležitostí. Rozhodla se pro disciplínu XCM a pro přestup do týmů D2mont Merida cycling team. Aktuálně je mistryní ČR do 23 let v XCM, miluje na sobě neustále pracovat, zlepšovat se a posouvat své limity. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, ale nevadí jí ani být sama se sebou. 
 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé